glgouda

Tips voor een dagje Den Haag

Den Haag, ‘die mooie stad achter de duinen’, beschikt over grachten waarin je een leuke rondvaart kunt maken langs de vele historische gebouwen en monumenten. Maar Den Haag heeft u meer te bieden naast deze prachtige bouwwerken, je vind er namelijk ook mooie parken en het strand is op korte afstand bij het stadsdeel Scheveningen. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland maar ook de stad waar de Nederlandse regering, het parlement en het koninklijk huis zich gevestigd hebben. De stad is dan niet de hoofdstad van Nederland maar toch zijn bijna alle ambassades en ministeries hier gevestigd. Den Haag vervult een belangrijke rol als standplaats van vele nationale en internationale rechtscolleges zoals het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Den Haag is dan ook een vooraanstaande vestigingsplaats van de Verenigde Naties. Tenslotte vind je hier veel prachtige hotels. Perfect als uitvalsbasis voor jouw stedentrip naar de Hofstad. Bekijk op Hotelchecker de beste hotels in Den Haag.

Bezienswaardigheden in Den Haag

 

Het Binnenhof

Het Binnenhof is het centrum van de Nederlandse politiek met de Ridderzaal in het midden en andere parlements- en regeringsgebouwen eromheen. Ook het bekende ‘Torrentje’, de werkkamer van de Nederlandse minister-president, ligt aan het binnenhof.

 

Museum de Gevangenpoort

Het Museum de Gevangenpoort is geopend sinds 1882 en is gevestigd in een middeleeuwse gevangenis in Den Haag. Vanaf 1853 is de Gevangenpoort een rijksmonument. De gevangenpoort was een van de drie toegangspoorten tot het binnenhof.

 

Grote Kerk

De Grote Kerk stamt uit de 13e eeuw en is waarschijnlijk ontstaan uit een houten kappelletje. De kerk, ook wel de Sint-Jacobskerk, behoort samen met het Binnenhof tot de oudste gebouwen van Den Haag.

 

Mauritshuis

Het Mauritshuis is een Rijksmuseum uit 1822 en huisvest het Koninklijk Kabinet van schilderijen, welke voornamelijk afkomstig zijn uit de 17e en 18e eeuw.

 

Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is de werkplaats van Koning Willem-Alexander en was hiervoor ook de werkplaats van zijn moeder Princes Beatrix.

 

Madurodam

Madurodam is een miniatuurstad in Den Haag met de belangrijkste en mooiste plekjes van Nederland op een schaal van 1 op 25.

 

Haags Historisch Museum

Het gebouw van het Haags Historisch Museum stamt uit 1636. Binnen is in de loop der jaren het een en ander veranderd maar de entree heeft haar 17e eeuwse uiterlijk met prachtige zuilen en bogen behouden.

 

Vredespaleis

Het Vredespaleis in Den Haag is ontworpen in de prachtige Renaissancestijl. In het Vredespaleis zijn het Permanent Hof van arbitrage, het Internationale Gerechtshof, de Academie voor Internationaal Recht en een rechtenbibliotheek gevestigd.

 

Hofjes in Den Haag

Heerlijke plekjes waar je tot rust kan komen en die vanaf de straat moeilijk te zien zijn, dat zijn hofjes. De ‘hofstad’ Den Haag kende in 1895 zo’n 700 hofjes met 9.500 woningen wat een kwart van de toenmalige stad omvatte. Eventueel kun je ook een uitstapje naar het nabijgelegen Gouda overwegen.

 

Haagse Markt

De Haagse Markt is de grootste markt van Nederland en sommige beweren zelfs de grootste multiculturele openlucht markt van Europa. De markt is vier dagen per week geopend en ligt tussen de Hoefkade en het Hobbemaplein.